تفاوت نیلینگ و انکراژ چیست؟

درحال بارگذاری!

امروزه با توجه به صنعتی شدن جوامع و توسعه ساخت ‌و ساز، علم و هنر معماری نیز پیشرفت ‌های خوبی داشته است. در گودبرداری برای ساخت سازه‌ های مختلف و برای پایدارسازی گود می‌ توان از روش ‌های مختلفی مانند سپرکوبی، سازه نگهبان خرپایی، اجرای شمع، ساخت سازه از بالا به پایین، مهار فشاری، نیلینگ یا میخ ‌کوبی و انکراژ یا مهار کوبی استفاده کرد. هر کدام از این روش ‌ها را می‌ توان به‌ صورت مجزا یا در ترکیب با هم به کار برد. ما در این مقاله به معرفی روش‌ های نیلینگ و انکراژ و بررسی تفاوت این دو می ‌پردازیم.

همان ‌طور که گفته شد سیستم‌ های نیلینگ (میخ‌ کوبی) و انکراژ (مهار کوبی) هر دو از روش‌ های رایج بین روش ‌های پایدار سازی گودبرداری هستند. این دو روش علی ‌رغم شباهت ‌های زیادی که با هم دارند، تفاوت‌ هایی نیز بینشان وجود دارد. از جمله تفاوت نیلینگ و انکراژ می ‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نیلینگ نسبت به انکراژ هزینه کمتری دارد.
  • نیلینگ به تجهیزات و همچنین مصالح کمتری در مقایسه با انکراژ نیاز دارد.
  • پایدارسازی گودبرداری به روش نیلینگ سریع ‌تر از روش انکراژ انجام می ‌شود.
  • در روش نیلینگ محدوده کمتری از خاک مسلح می ‌شود.
  • در سیستم نیلینگ در مقایسه با سیستم انکراژ ، فضای بیشتری برای عبور و مرور و حمل وسایل وجود دارد و اختلالی در رفت ‌و آمد ایجاد نمی ‌کند.
  • در روش انکراژ، میلگردها بعداً تحت فرآیند پس تنیده کردن قرار می ‌گیرند که همین عامل باعث می ‌شود تا این روش از قدرت بیشتری در مهار نیروی رانشی و ریزشی زمین برخوردار باشد.
  • در روش انکراژ از میلگردهای فولادی، از فولادهایی که 6 تا 8 برابر فولاد معمولی مقاوم هستند، استفاده می ‌شود.
  • در اجرای پایدارسازی گود به روش نیلینگ، میلگرد تنها به ‌عنوان یک مؤلفه مقاوم (passive) در برابر نیروهای موجود، از خود مقاومت نشان می‌ دهد در صورتی ‌که در اجرای پایدارسازی گود به روش انکراژ، میلگرد نقشی فعال (active) دارد. یعنی در روش نیلینگ بعد از اینکه در توده خاک دیواره محل گودبرداری شده تغییر شکل رخ داد، نیرو در نیل ‌ها (میخ‌ ها) فعال می ‌شود ولی در روش انکراژ وجود نیروی پیش تنیدگی در میلگردها و انکرها، بعد از اعمال مرحله پس تنیدگی آزاد می ‌شود و قبل از اینکه توده خاک حرکت کند، سبب افزایش استحکام می ‌شود

جمع ‌بندی

روش‌ های نیلینگ، انکراژ و غیره از جمله انواع مختلف روش‌ های پایدارسازی گودبرداری و سطوح شیب ‌دار هستند که هر کدام مشخصات، مزایا و معایب مختص به خود را دارند. قبل از انتخاب و اجرای هر کدام از این روش ‌ها باید بررسی‌ های کارشناسانه روی مشخصات فیزیکی، شیمیایی خاک محل مورد نظر و همچنین وجود چاه‌ های آب زیرزمینی و سایر موانع مانند وجود تأسیسات شهری و غیره انجام شود و در آخر باید به میزان بودجه و زمان مورد نیاز نیز توجه داشت.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *